0

Dietní opatření u střevního kataru



Střevní katar je nepříjemné onemocnění, které může pozlobit děti i dospělé. Hlavními projevy střevního kataru jsou bolesti břicha, průjem a zvracení. Málokdy se setkáme jen s jedním projevem.

Jak se střevnímu kataru ubránit?

Jako prevence je vhodné mít ve stravě hojné zastoupené probiotické a prebiotické kultury. S probiotiky se nejčastěji setkáme v zakysaných mléčných výrobcích – jogurty, kefíry, podmáslí, tvrdé sýry atd. A dále potom v kysané zelenině – ideálně v nakládaném zelí a jeho šťávě, v rychlokvašených okurkách, naložených houbách. Probiotika jsou  mikroorganizmy, které jsou v našem trávicím ústrojí a příznivě jej ovlivňují. Prebiotika je potrava pro probiotika. Prebiotika najdeme ve vláknině a v oligosacharidech. Nejvíce přirozených prebiotik je v cibuli, česneku, pórku a obilovinách.

Pro prevenci pravidelně do jídelníčku zařazujte zakysané mléčné výrobky, dostatečné množství zeleniny (i kysané) a obilovin. Pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí, tak je dobré alespoň 14 dní před vycestováním cíleně zařadit probiotika, která zakoupíte v lékárně!

Pokud vás ale již střevní katar „potkal“ je vhodné nasadit protiprůjmovou dietu. Jak na ní?

Při prvních příznacích není nutné nasazovat léky, ale upravit jídelníček.

První den je vhodné v dostatečném množství popíjet silný černý čaj, který si můžete lehce osladit. Cukr vám dodá energii!

Druhý den můžete na snídani zařadit starší netučné pečivo – ideálně rohlík z předešlého dne. K obědu a večeři zeleninový vývar z kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) s rozmixovanou mrkví a rýží. Nezapomeňte dodržovat pitný režim!

Třetí den už by vám mělo být lépe, ale nic nepodceňujte a držte se dietních doporučení. K snídani zařadíte opět starší pečivo s černým čajem. K obědu si můžete dát bramborovou kaši do které nebudete přidávat tuk, ale pouze malé množství mléka. K bramborové kaši je vhodná dušená mrkev (bez tuku!), kterou si můžete přisolit, ale i přisladit. Na večeři si můžete uvařit rýžovou kaši, do které opět přidáte trošku mléka, ale žádný tuk.

Čtvrtý den k snídani můžete zařadit bílou kávu např. Caro, Melta atd. a ke kávě čerstvý netučný rohlík. K svačině už můžete zařadit ovoce ve formě pyré – jablečné pyré. K obědu je již vhodný vývar z libového masa a kořenové zeleniny. Tady upozorňuji, že v jídelníčku stále nejsou zařazeny vejce a tuk!

Pátý den lze již zařadit piškoty (od nyní vejce, jako součást pokrmů, ale ne samostatně!). Dále do jídelníčku můžete zařadit ovocné kompoty (ne hruškový a švestkový), ovesné vločky, různé druhy rizot (ne smetanových!). Jídelníček je však stále bez přidaného tuku!

Šestý den již pomalu přecházíte na běžnou stravu, jen vybíráte netučné druhy mas (drůbeží, krůtí, hovězí). Do pokrmů začnete přidávat čerstvé máslo. Domácí moučníky si dávejte nejdříve 6 hodin po upečení a stále se vyhýbejte hruškám a švestkám.

Pokud vaše problémy během diety neustávají nebo se zhoršují, tak je vždy důležité navštívit lékaře!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Related Posts

0