0

Sacharidy v jídelníčku

Sacharidy patří společně s tuky a bílkovinami mezi nepostradatelné živiny. Nicméně současným trendem je, sacharidy v jídelníčku co nejvíce omezovat. Je to však pro náš organizmus správné? Nejdříve si vysvětlíme základní rozdělení sacharidů.

Sacharidy dělíme na monosacharidy. Mezi tyto sacharidy patří glukóza, fruktóza. Glukóza je pro náše tělo nejdůležitějším monosacharidem a společně s fruktózou je obsažen převážně v zelenině, ovoci, medu. Pokud budeme tyto sacharidy konzumovat ve velkém množství, tak jsme ohroženi obezitou. Doporučené množství ovoce je 200 g denně.

Dalšími sacharidy jsou oligosacharidy. Mezi nejznámnější oligosacharidy patří sacharóza, známá jako řepný a třtinový cukr. Tyto cukry nemají pro naše tělo žádný benefit a jejich konzumace je obecně spojena se společnou konzumací tuků. Doporučené množství konzumace řepného a třtinového cukru je podle WHO (Světové zdravotnické organizace) 50 g denně, což odpovídá přibližně 10 kostkám cukru denně. Dále mezi oligosacharidy řadíme laktózu, což je mléčný cukr nebo maltózu, kterou najdeme ve sladu a v naklíčeném ječmeni.

V našem jídelníčku jsou nejpodstatnějším zdrojem sacharidů polysacharidy, které jsou současně nejvýznamnějším zdrojem energie. Nacházejí se převážně v rostlinné potravě. To znamená, že není vhodné z jídelníčku vyřazovat celozrnné pečivo a přílohy.

Pokud chcete ze svého jídelníčku vyřadit sacharidy, tak se zaměřte na vyloučení řepného a třtinového cukru, protože díky nim přijímáte „prázdné“ kalorie!

Co se stane, když ze svého jídelníčku vyřadíte všechny sacharidy? Vzhledem k tomu, že sacharidy jsou pro naše tělo naprosto nezbytné – jsou například jedinou živinou pro mozek a krvinky, tak naše tělo si o ně „řekne“ a poté sníme sacharidů o mnoho více, než kdybychom je konzumovali po celý čas pravidelně a určitém množství! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Related Posts

0